Nová informačná tabuľa na Háji – Nicovô

22.04.2013 Liptovský Mikuláš

Uľahčí orientáciu na najväčšom vojnovom cintoríne česko-slovenských vojakov

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ– Liptovskomikulášska radnica plánuje na najväčšom vojnovom cintoríne česko-slovenských vojakov v Čechách a na Slovensku na Háji –Nicovô, osadiť informačnú tabuľu s menami pochovaných vojakov. Pozostalí by sa tak mali ľahšie orientovať v radoch s takmer 1400 hrobmi z čias II. sv. vojny.
„Na mesto sa obracalo množstvo rodinných príslušníkov a pozostalých, ktorí žiadali o menný zoznam hrobov, aby mohli bez náročného hľadania identifikovať a navštíviť svojich blízkych, poprípade žiadali o opravu mena na náhrobnom kameni. Chceme im takto hľadanie uľahčiť,“ vysvetľuje pohnútky mesta primátor Alexander Slafkovský.
Návštevníkmi najväčšieho pohrebiska príslušníkov 1. československého armádneho zboru v bývalom Česko-slovensku sú aj potomkovia vojakov žijúci v zahraničí, ktorí chcú taktiež navštíviť pietne miesto a vzdať úctu svojim predkom. Napriek tomu, že od konca vojny a oslobodenia Liptova uplynulo už 68 rokov, Pátracia služba Slovenského Červeného kríža dohľadáva a došetruje na základe medzinárodných dohôd miesta, kde sú uložené ostatky padlých.
Informačná tabuľa by mala byť osadená na ľavo od vstupu k pamätníku. Necelé dva metre vysoká tabuľa z bezpečnostného skla na betónovom prefabrikáte, by mala byť popísaná menami a číslicami všetkých 1386 známych a neznámych vojakov.
Zhruba päťtisícovú investíciu by mali poslanci schvaľovať na májovom zasadnutí mestského zastupiteľstva. Informačná tabuľa by mala byť sprístupnená ku dňu augustových osláv Slovenského národného povstania.

Mgr. Slávka Kellová
Útvar komunikácie
a marketingu MsÚ
Liptovský Mikuláš
 

Vyberte región